حق بودجۀ نشریات از جانب معاونت دانشجویی دانشگاهها یکی از قوانین نشریات دانشجویی است. اما آیا بودجه در نشریههای مختلف، یکسان تقسیم میشود یا خیر؟
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو - مریم امرایی؛ مطابق تبصرۀ مادۀ ۲۸ «دستورالعمل اجرایی ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی»، معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاهها، سالانه از محل بودجۀ فرهنگی، مبلغی را برای حمایت و کمک به انتشار نشریات دانشگاهی پیشبینی میکند و بودجۀ متناسب با شرایط و مطابق ضوابط را در اختیار آنان قرار میدهد؛ بنابراین معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه موظف به پرداخت بودجه و چاپ نشریات در دانشگاه است. طی چند سال گذشته دانشگاهها با افزایش تعداد نشریات دانشجویی روبرو شدهاند. همچنین با گرانشدن کاغذ ممکن است دانشگاه بودجۀ قابل توجهی جهت چاپ پیشبینی نکند، یا نسبت به سالهای گذشته حمایت کمتری صورت گیرد. نشریات دانشگاهها در انواع علمی، مستقل و تشکلی در حال فعالیت هستند. اما آیا بودجه در بین سه نوع نشریۀ ذکرشده یکسان تقسیم میشود یا نه؟ جهت بررسی عدالت در تقسیم بودجه در بین نشریات مختلف دانشجویی، بر آن شدیم که با چند تن از فعالین نشریات دانشگاهی به گفتوگو بپردازیم.
هیچ گونه حمایت مالی از طرف معاونت دانشجویی فرهنگی صورت نمیگیرد
علیپور، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران، میگوید: با وجود ۹ نشریه از انجمن اسلامی مستقل در دانشگاه تهران، هیچگونه حمایت مالی ازطرف معاونت دانشجویی فرهنگی صورت نمیگیرد. با پیگیریهای زیادی که در معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه صورت گرفته شاید بتوان در باب مجوز و گاهی چاپ حمایت شویم.
به گفته کربلاییزاده، دبیر مجمع حزب الله علم و صنعت، زیرمجمع جنش عدالتخواه، معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه فقط نشریه را بدون هزینه چاپ میکند، و هیچ گونه هزینهای بابت صفحهآرایی و دیگر مسائل نشریات پرداخت نمیکند.
صدور شکواییه علیه نشریات جامعه اسلامی به دلیل نقد اساتید و مسئولین دانشگاه
زادمهر، مسئول روابط عمومی جامعه اسلامی دانشجویان، با اشاره به وضعیت نابههنجار بودجۀ نشریات جامعه اسلامی در بحث چاپ و توزیع یا برگزاری کارگاههای آموزشی اعلام کرد: از جانب وزارت علوم هیچگونه حمایت مالی برای نشریات دانشجویی صورت نمیگیرد. ایشان همچنین خاطر نشان کردند: به دلیل نقدهایی که گهگاهی در نشریات جامعه اسلامی در خصوص اساتید و مسئولین دانشگاه به چشم آمده است، متأسفانه علیه نشریه شکواییه صادر شده و یا نشریه توقیف شده است.
چاپ نشریه توسط حمایت مالی خیرین صورت میگیرد
دهقان، دبیر تحکیم وحدت میگوید: نشریات تحکیم وحدت وابسته به وزارت بهداشت و وزارت علوم و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری هستند. اما از لحاظ مالی فقط گهگاهی از جانب دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری حمایت میشویم. وی افزود: بیشتر اوقات حمایت مالی در چاپ با هزینۀ شخصی اعضای تشکلها صورت میگیرد. حتی اگر اعضا نتوانند، چاپ نشریه با حمایت مالی خیرین صورت میگیرد.
نشریات دانشگاه الزهرا (س) از حمایت مالی خوبی برخوردار هستند
تیموری، نماینده دفتر انجمن اسلامی دانشگاه الزهرا (س)، گفت: در بحث بودجۀ نشریات دانشجویی خوشبختانه هیچگونه مشکلی نداریم. معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه الزهرا (س) بودجۀ نشریات را عادلانه و در وقت مقرر به حساب مدیران مسئول نشریات واریز میکند. ایشان در ادامه افزود: بعضی نشریات مربوط به انجمنهای علمی دانشجویی تعداد انتشارشان بیشتر از بودجه تعیین شده است، با این حالکارشناس نشریات دانشگاه الزهرا (س) حمایت مالی این نشریات را انجام میدهد.
کرمی، مسئول بسیج دانشگاه علامه، با اشاره به اینکه دانشگاه علامه از لحاظ مطبوعاتی زیاد کار نمیکند، میگوید: معاونت دانشجویی فرهنگی از جنبه مالی نشریات بسیج دانشجویی را به خوبی حمایت میکند.
با اینکه بودجهای برای نشریه دریافت نمیکنیم، اما استقبال از نشریه خوب است
عبدالهیخلج، مدیر مسئول نشریۀ «گذرگاه» دانشگاه پیام نور تهران غرب، دراینباره با اشاره به اینکه از ابتدای کار برای دریافت مجوز نشریه معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه پیام نور هیچ گونه وعدهای در باب بودجه به بنده ندادند گفت: هر چند خودم طراح نشریه هستم، اما برای صفحهآرایی بودجهای از جانب دانشگاه دریافت نمیکنم. واحد مرکزی دانشگاه پیام نور تدارکات چاپ نشریات را برعهده دارد که پیگیری این کار هزینۀ گزافی به همراه دارد، بنابراین نشریه را به صورت الکترونیکی منتشر میکنیم. درخصوص نحوۀ چاپ، نمیدانم که بقیه واحدهای دانشگاه پیام نور به این صورت نشریه چاپ میکنند یا نه، اما در هر صورت نشریه گذرگاه با اینکه الکترونیکی منتشر میشود با استقبال خوبی روبرو است و در جشنواره دانشگاه پیام نور مقام کسب کرده است.
در دانشگاه امیرکبیر عدالت در تقسیم بودجۀ نشریات به خوبی رعایت نمیشود
همچنین فلاح، مدیر مسئول نشریۀ «راهرو» در دانشگاه امیرکبیر، گفت: در دانشگاه امیرکبیر قاعده به این صورت است که نشریات بعد از چاپ و بافاصلهای که از سمت معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه تعیین میشود، چهل تا پنجاه درصد از هزینه را دریافت میکنند. تأمین بقیۀ هزینۀ نشریه بر عهده دانشجویان است. این قضیه برای نشریاتی که مستقل یا وابسته به تشکل خاصی نیستند بسیار سخت است. البته نشریاتی که تیراژ بالاتری نسبت به دیگر نشریات دارند و حتی بعضی تشکلها، بودجۀ بیشتر از پنجاه درصد دریافت میکنند. متاسفانه عدالت در تقسیم بودجۀ نشریات دانشگاه امیرکبیر به خوبی رعایت نمیشود.
تأمین هزینه صفحهآرایی هر شمارۀ نشریه بر عهده دانشجویان بوده و هست
فیروزآبادی، مدیر مسئول نشریۀ «آفتاب» دانشگاه شهید بهشتی، گفت: تأمین هزینۀ صفحهآرایی هر شمارۀ نشریه برعهدۀ دانشجویان بوده و هست. معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه فقط هزینۀ چاپ نشریه را تأمین میکند، که متاسفانه در چند وقت اخیر هم به دلیل گران شدن کاغذ تیراژ نشریه کاهش یافته و نسبت به گذشته تعداد نشریۀ کمتری چاپ میشود.
پناهی، مدیر مسئول نشریۀ «قدم»، وابسته به انجمن اسلامی دانشگاه شاهد، اظهار کرد: معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه یک بودجۀ واحد برای برگزاری کارگاهها، نشستها و دیگر برنامههای انجمن اسلامی پرداخت میکند. این هزینه شامل تأمین بودجه نشریه هم میشود. در واقع ما باید بهنحوی بودجه را مدیریت کنیم تا بتوانیم نشریه هم چاپ کنیم.
استقبال اندک دانشجویان از نشریات
شفیعی، مدیر مسئول نشریه «آشنا» دانشگاه علم و صنعت، افزود: تأمین بودجه نشریه از جانب معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاه نسبت به سالهای قبل خیلی کم شده است. اما بهنظر من کاهش بودجه بنا به دلایلی از قبیل: درخواست دانشجویان برای کم شدن چاپ نشریات، روی آوردن به الکترونیکیشدن نشریات و استقبال اندک دانشجویان از نشریات است. البته معاونت دانشجویی فرهنگی با توجه به سابقه، تعداد صفحات، و کیفیت نشریات، بودجه را تقسیم میکند. اما در کل ما در این خصوص مشکلی نداریم.
حق بودجۀ نشریات از جانب معاونت دانشجویی فرهنگی دانشگاهها یکی از قوانین نشریات دانشجویی است. اما با توجه به بازخوردهایی که از طرف مدیران مسئول نشریات دانشگاههای سطح تهران دریافت میشود، اکثر نشریات از لحاظ بودجه و انتشار مطالب با مشکلاتی روبرو هستند. فعالیت و انتشار نشریات نهتنها برای رتبۀ دانشگاه بیتاثیر نیست، بلکه فرصتی برای قلمزدن و آزاداندیشی دانشجویان است. اما چرا معاونت دانشجویی فرهنگی برخی دانشگاهها نسبت به مسئله بودجۀ نشریات بیتفاوت هستند؟ چرا دانشجویان فعال و نویسنده از لحاظ بودجۀ نشریات باید با چنین سختیهایی روبرو شوند؟ کدام منطق میپذیرد که دانشجو در وضعیت فشار اقتصادی امروز از جیب خود برای انتشار نشریه هزینه کند؟ دلیل نابرابری تقسیم بودجه در بین نشریات مختلف چیست؟